Mä mistä alkaisin, mitä kertoisin, kuinka sanoiksi toisin ja työtämme kauniisti kuvata voisin

Tänään ajatukseni viipyilivät paikallisen ompelijan tekemissä ja Kajaanin hautaustoimistollemme tuomissa villasukissa. Taivasmatkasukat. Ensimmäisen kerran taivasmatkasukista minulle kertoi asiakkaamme. Hän oli tilannut läheiselleen taivasmatkasukat ja halusi ne puettavan vainajalle arkkuun huollon yhteydessä. Kuinka kaunis ajatus ja teko. Taivasmatkasukkien hankinta läheiselle oli osa hänen surutyötään.

Vainaja puetaan arkkuun huollon yhteydessä. Yleisesti käytettyjä ovat vainajan paidat, joita on muun muassa puuvillaisena ja pellavaisena. Valkoinen lienee yleinen väri, mutta sävyjäkin on saatavilla. Kokemuksemme mukaan yleistä on myös, että vainajalle puetaan hänen omat vaatteensa. Omat vaateet voivat olla ne lempivaatteet, hänen näköisensä ja häntä edustavat. Ihan tavalliset. Niissä kuollut läheinen on jollain tapaa tuttu, vaikka tilanne onkin jo eri.

Vainajan pukeminen on kunnioittava, kaunis ja huoliva tapa. On hyvä saatella läheinen viimeiselle matkalle huoliteltuna, siistittynä ja puettuna. Tämä on tärkeä ja lempeä hetki työssämme. Pukemiseen omaiset voivat osallistua haluamallaan tavalla. Siinä hetkessä on hyvä jättää jäähyväsiä, käydä läpi elettyä, saatella. Pukemisesta, kuten muistakin hautausjärjestelyistä, voimme sopia kanssanne hautajaisia suunnitellessa Kajaanin Hautauspalvelussa ja Ristijärven Hautauspalvelussa.

Parhain terveisin
Elina K